Broem Cursus


De afkorting BROEM staat voor BReed overleg Ouderen En Mobiliteit. Het een landelijk initiatief van Bovag rijscholen, ANWB en Veilig Verkeer Nederland. Zij hebben de BROEM cursus opgezet om senioren een beter inzicht te geven in het verkeer. Het doel is dat iedereen zo lang mogelijk veilig en zelfstandig mobiel blijft.

De BROEM cursussen worden ook wel BROEM-dagen genoemd. Per gemeente wordt door de afdelingen van Veilig Verkeer Nederland BROEM-cursussen georganiseerd. Vaak gebeurt dit in samenwerking met ouderenorganisaties, Stichting Welzijn Ouderen, een deel van de gemeente en een gecertificeerde rij-instructeur. De BROEM-cursus wordt gesubsidieerd, wat betekent dat je als deelnemer maar een kleine bijdrage hoeft te leveren.

Maar wat houdt nu precies die BROEM-cursus in? Deze cursus biedt oudere automobilisten de mogelijkheid om tijdens een rit in de auto deskundig advies over zijn of haar rijstijl te krijgen. De rit kan gewoon in de eigen auto gehouden worden onder begeleiding van een erkende rij-instructeur of CBR-examinator. Als bestuurder hoef je echter helemaal niet gespannen te zijn. Het deelnemen aan een BROEM-cursus heeftnamelijk  geen consequenties voor het rijbewijs en heeft enkel als doel ouderen een beter inzicht te geven in hun rijgedrag.

Deelnemers van de BROEM-cursus krijgen een theorie- en een praktijkexamen aangeboden. Zo kunnen zij advies over hun verkeerskennis en rijgedrag verkrijgen. Daarnaast wordt er het gezichts- en gehoorvermogen getest en is er een bewegingsdeskundige aanwezig om tips te geven om langer mobiel te blijven.

Maar waarom is een BROEM-cursus nodig? Senioren zijn kwetsbaar, doordat zij vaak lang geleden het rijbewijs gehaald. Intussen zijn de verkeersregels en -situaties veranderd en is er een ander beeld over snelheidsregels. Ook is het door de ontwikkeling van de infrastructuur vooral heel veel drukker geworden op de weg. Waarnemen, interpreteren en snel reageren zijn noodzakelijk om vandaag de dag veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Behendigheid en kennis van de regels worden met het toenemen van de leeftijd minder. Ondanks een vaak jarenlange rijervaring zijn senioren kwetsbaarder in het verkeer en wordt de ongevalskans groter.

Wilt u wel eens weten of uw verkeerskennis nog op peil is en bent u geïnteresseerd in het deelnemen aan een BROEM-dag? Ga dan eens naar de website van de gemeente en kijk of er bij u in de buurt een BROEM-dag georganiseerd wordt.

                                       
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
AIXAM
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
50Plus