Zuinig zijn

De 50plussers en vooral de 65plussers worden ook wel de ‘’gouden genieters’’ genoemd. Deze leeftijdsgroep heeft vaak voldoende geld om te genieten en doen dit dan ook veel en graag. De laatste paar jaren rees vanwege de economische crisis de vraag of deze groep dat ook wel daadwerkelijk doet.

Uit onderzoek blijkt dat ten opzicht van 2003 45% meer bezit, 29 procent minder bezit en ruim 25% nog evenveel bezit als toen. Ondanks dat voor veel mensen het geld op de bank gelijk is gebleven, valt wel op dat we zuiniger zijn gaan leven. Zo blijkt uit onderzoek dat 43,6 procent van de 50plussers zuinig zijn gaan leven. De rest geeft nog evenveel geld uit of zelfs meer.

Voor de meeste mensen is de belangrijkste reden voor zuinig zijn het stoppen met werken, het met pensioen gaan en omdat alles duurder geworden is. Ondanks dat veel 50plussers zuinig zijn belangrijk vinden, blijkt wel dat we meer uitgeven dan 10 jaar geleden. Zo geeft de 50plus categorie voornamelijk meer geld uit aan vakanties, medicatie, voeding en elektronica. Geld wordt bezuinigt op kleding, verbouwingen aan het huis en lidmaatschappen van verenigingen. Het liefste zou de categorie 50plus meer geld uitgeven aan dagjes uit, vakanties, kleding, het interieur van het huis en het theater.

Ieder mens heeft zijn eigen mening en het kan per persoon erg verschillen of zuinig zijn wel of niet belangrijk is. Wel blijkt dat de meeste 50plussers een bepaald financieel plan gebruiken als richtlijn. Veel 50plussers zijn financieel goed georganiseerd en houden goed bij wat de financiële uitgaven en inkomsten zijn. Hierdoor kan gemakkelijker op een financiële tegenvaller ingespeeld worden.

Wat ook uit onderzoek blijkt, is dat mensen minder vertrouwen hebben in advies door een financieel adviseurs of een adviseur van een bank. Dit komt onder andere door de financiële crisis. Veel 50plussers gaan liever naar een onafhankelijke adviseur die voor zijn diensten betaald wordt. Vooral vanaf het 70e levensjaar is er behoefte aan financieel advies. Uit onderzoek blijkt dat we dan vooral onzekerder worden over de toekomst.
Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
AIXAM
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2020

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
50Plus